1. Naslovnica
  2. Objave, najave, natječaji

Objave - događanja


Poziv na predstavljanje aktivnosti i mogućnosti suradnje s Europskom agencijom za korištenje meteoroloških satelita

DHMZ, 11. 3. 2019. - Pozivamo zainteresiranu stručnu javnosti i gospodarstvenike da prisustvuju radnom posjetu ekspertne skupine Europske organizacije za korištenje meteoroloških satelita (EUMETSAT) Hrvatskoj koji će se održati 29. ožujka 2019. u Zagrebu u Hotelu Dubrovnik, s početkom u 9 sati.

Svrha posjeta je jačanje suradnje između EUMETSAT-a, hrvatske akademske zajednice i gospodarstva kroz predstavljanje trenutnih aktivnosti, identifikaciju područja za suradnju i upoznavanje s postupcima nabave i općenito poslovanja s EUMETSAT-om. Tijekom posjeta bit će govora o pristupu satelitskim podacima i načinu na koji akademska zajednica može ostvariti pristup, predstavit će se mreža instituta koji sudjeluju u prikupljanju i daljnjoj obradi podatka (level L2) kao i mogućnosti suradnje unutar mreže. Gospodarstvenicima će se predstaviti način nabave koji je implementiran pri EUMETSAT-u, a u koji se može dobiti uvid ovdje.

Kontakt za registraciju i sva dodatna pitanja: izidor.pelajic(at)cirus.dhz.hr

Program događanja dostupan je ovdje. Predavanja će biti održana na engleskom jeziku.

EUMETSAT je međuvladina organizacija osnovana 1986. godine koja se bavi planiranjem, izgradnjom, lansiranjem, održavanjem, upravljanjem i eksploatacijom meteoroloških satelita, satelita za motrenje mora, oceana i okoliša. Operativni programi su METEOSAT, METOP, SENTINEL-3, JASON-3 i JASON-2. Danas organizacija broji 30 zemalja članica, a Hrvatska je punopravna članica od 2006. godina. U ime Hrvatske poslove povezane s aktivnostima EUMETSAT-a obavlja Državni hidrometeorološki zavod. Dodatne informacije o aktivmostima EUMETSAT-a nalaze se ovdje.