1. Naslovnica
 2. Objave, najave, natječaji

Objave - priopćenja


Uspješno završena protupožarna sezona

DHMZ, 4. 10. 2019. - Osvrt na netom završenu protupožarnu sezonu 2019. jučer su na konferenciji za medije u Zagrebu dali pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan, rukovoditeljica Službe za ekologiju u Hrvatskim šumama Jasna Molc i načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a dr. sc. Vlasta Tutiš.

Prosječno je u sezonama 2009. do 2019. zabilježeno 2336 požara s opožarenom površinom od 22 356 ha. U razdoblju od 1. 1. do 30. 9. 2019. zabilježeno je 3485 požara raslinja na priobalju (49,19 % iznad prosjeka), a opožarena površina iznosi 18 844 ha (15,71 % ispod prosjeka). Najviše je požara zabilježeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji (1 121), slijede Šibensko-kninska (674), Zadarska (565), dok je najmanje požara zabilježeno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (134). Do 30.rujna 2019. na području cijele Hrvatske je zabilježeno 24 497 događaja, od čega požara raslinja 5 983 s opožarenom površinom 32 784.

Unatoč velikom broju požara, indeks opožarene površine tj. prosječna površina po požaru, daleko je manja u odnosu na prosjek što ukazuje na brzu reakciju vatrogasnih i zračnih snaga i kvalitetan rad svih subjekata – rekao je zapovjednik Tucaković i istaknuo kako je korištenje novih tehnologija, što uključuje bespilotne letjelice, kamere, izradu nove aplikacije za slanje slika s terena u zapovjedni centar dalo je dobre rezultate.

Državni hidrometeorološki zavod je u okviru svojih operativnih zadaća uspješno izvršio sve planirane aktivnosti u sezoni – istakla je dr. sc. Vlasta Tutiš.

Sukladno točki 25. Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019., DHMZ je u izvještajnom razdoblju do 1. listopada 2019. izrađivao i dostavljao sljedeće produkte:

 • stvarni indeks opasnosti od nastanka požara na otvorenom prostoru za 40 postaja priobalnog i kontinentalnog dijela Republike Hrvatske (svakodnevno od 15. travnja 2019.)
 • prognostički indeks opasnosti za nastanak i širenje požara na otvorenom prostoru za sljedeći dan za 24 postaje priobalnog dijela Republike Hrvatske (svakodnevno od 1. svibnja 2019.)
  Svakodnevno se računao i stvarni i prognostički Hainesov indeks. Stvarni se računao iz radiosondažnih mjerenja meteoroloških postaja Zadar – Zemunik i Zagreb – Maksimir, a prognostički na osnovi rezultata numeričkih prognostičkih modela ECMWF i ALADIN/ALARO.
 • polutjedne i tjedne prognoze vremena, s posebnim naglaskom na mogućnost pojave električnog pražnjenja (munja), za područje Jadrana i priobalja (polutjedne - dostavljane svaki ponedjeljak i četvrtak od 1. svibnja 2019., a tjedne dva puta mjesečno od 1. travnja 2019.)
 • mjesečne prognoze koje se izrađuju za sedam područja (središnja Hrvatska, istočna Hrvatska, gorska Hrvatska, unutrašnjost Dalmacije, sjeverni Jadran, srednji Jadran, južni Jadran). Dostavljane dva puta mjesečno u petak najbliži početku i sredini mjeseca.
 • sezonske vremenske prognoze za Hrvatsku (sredinom svakog mjeseca od 1. travnja 2019.) .
 • posebne sezonske vremenske prognoze po mjesecima s analizom atmosferske cirkulacije. Sezonske vremenske prognoze odnose se na Jadran i priobalje (početkom svakog mjeseca za vrijeme trajanje protupožarne sezone).
 • mjesečni bilten s analizom i verifikacijom meteoroloških i silvometeoroloških produkata vezanih uz zaštitu šuma od požara (izrađen svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz i rujan za odmah po završetku mjeseca).
 • posebna vremenska upozorenja na vrijeme potencijalno opasno za ekstremno ponašanje požara otvorenog prostora na Jadranu i u priobalju te iznimno u unutrašnjosti (redovito dostavljano od 1. svibnja 2019.).
  Ova upozorenja su prosljeđivana Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici – Vatrogasno operativnom središtu i Ministarstvu unutarnjih poslova – Operativnom centru civilne zaštite, radi određivanja slijeda aktivnosti vatrogasnih snaga i opreme za akcije gašenja požara, odnosno prosljeđivanja indeksa i drugih podataka nadležnim zapovjedništvima.
 • svaki četvrtak prognostičari DHMZ-a sudjelovali su s vremenskim izvješćem i izgledima vremena u svrhu zaštite od požara raslinja za sljedeći tjedan na video konferenciji u Bruxellesu, a u organizaciji ERCC-a.

Na kraju konferencije je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković putem medija pozvao građane da doprinesu zaštiti Hrvatske od požara svojim radom, pažnjom i suradnjom s nadležnom vatrogasnom postrojbom, posebno kod spaljivanja biljnog otpada, kako bi Hrvatsku učinili još sigurnijom. U ime svih prisutnih predstavnika institucija zahvalio se medijima na dosadašnjem kvalitetnom praćenju koje je zasigurno doprinijelo boljoj zaštiti od požara, većoj sigurnosti građana i ocjeni sezone kao uspješne.

Sudionici konferencije za medije